Röken från branden rör sig in mot Norrköping, enligt räddningstjänsten. Foto: Niklas LuksVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sopberg brinner – sjukvården upp i stabsläge

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig brand rasar på en avfallsanläggning på Häradsudden utanför Norrköping. Ett sopberg brinner och svart rök sprids från området, och nu har sjukvården i Östergötland gått upp i stabsläge för att öka beredskapen. Räddningstjänsten uppmanar allmänheten i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Ett stort svart rökmoln sprids från området in mot centrala Norrköping. Avfallsanläggningen ligger över en mil från staden, men rökmolnet är stort och under lördagsmorgonen gick räddningstjänsten ut med en varning till allmänheten att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

– Röken rör sig sakta men säkert in mot Norrköping. Branden är där den är, men bekymret är vad röken ställer till, säger Stefan Hagdahl.

Särskild händelse

Senare på dagen beslutades det att Vrinnevisjukhuset och region Östergötland skulle gå upp i så kallat stabsläge, för att öka beredskapen inför insatser som kan komma att behövas. Det kan framförallt vara aktuellt om människor andas in giftig rök.

– Vi betecknar den här branden som en särskild händelse, och det här gör att vi kan vara beredda på att leda sjukvården på ett särskilt sätt, säger Region Östergötlands presstalesperson Katarina Nestor.

Ännu vid 14-tiden hade dock vården inte märkt av någon högre belastning på grund av branden, enligt Nestor.

Ett av de områden som påverkas av brandröken är Vrinneområdet, och sjukhuset har möjlighet att stänga av ventilationen om det skulle behövas.

– Men det har det in gjort än, säger Katarina Nestor.

Sopberg började brinna

Larmet kom klockan 23.28 på fredagskvällen. Ett sopberg hade då börjat brinna på avfallsanläggningen. Det var en skogsägare som hade sett röken på långt håll som larmade.

– Det kommer att brinna bra länge det här. Det är ett såpass stort område så jag kan tänka mig att det kommer brinna ett par dagar. Det är väldigt stort, sade Stefan Hagdahl, inre befäl på Räddningstjänsten Östra Götaland, på natten.

Det är 5 till 7 meter höga plastbalar, cirka 3 000 ton packad plast som brinner på en yta på omkring 7 000 kvadratmeter.

– Just nu är en hjullastare på plats för att köra ut sand för att motverka att branden sprider sig, säger Mikael Kalered, inre befäl, Räddningstjänsten Östra Götaland.

Räddningstjänsten uppgav under lördagsmorgonen att branden kan pågå under flera dagar.

Stäng fönster, dörrar och ventilation

Det är främst boende i områden söder om Norrköping som bör vara uppmärksamma på röken som sprids.

Navesta, Ensjön och Snöveltorp i Söderköpings kommun beskrivs av räddningstjänsten som områden där boende bör stänga fönster, dörrar och ventilation.

Grus ska dämpa branden

Vid lunchtid hade räddningstjänsten börjat köra ut grus från en bergtäkt i närheten för att kunna dämpa branden.

– Det har gett resultat och vår målsättning är att det nu ska gå fortare att släcka branden, säger Martin Eriksson, operatör, Räddningstjänsten Östra Götaland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.