• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

NTF är en av organisationerna som rekommenderar det gröna spännet, på bilden Lars Nordquist Foto: SVT

Grönt spänne kan rädda barns liv – används av få

Uppdaterad
Publicerad

Fyra av tio barn under sju år använder inte cykelhjälm med grönt spänne, ett spänne som kan vara skillnad mellan liv och död. Det visar en ny undersökning från ett försäkringsbolag.

Nu går flera myndigheter samman med privata aktörer för att öka användningen genom en nationell rekommendation.

– Senast hörde jag om en dödsolycka i Finland där en pojke fastnade i ett järnstaket och inte kom loss, säger Lars Nordquist som är verksamhetsansvarig för NTF i Östergötland, Sörmland och Örebro län.

Han berättar att det tidigare funnits tvivel mot det självutlösande gröna spännet.

– Det fungerar bra i alla situationer. Förut har man pratat om att det skulle kunna lösa ut fel när man ramlar, men nya testar visar att det gör det inte, säger Lars Nordquist.

Gammal uppfinning – ny rekommendation

För 30 år sen träffade SVTs Västnytt Johan Ullman som uppfunnit just ett självutlösande hjälmspänne. Då hade precis två barn blivit hängda i sina hjälmar på en lekplats. Efter dödsolyckorna tillsatte myndigheter en expertgrupp för att utreda frågan om spännet. Nu 30 år senare kommer alltså en samlad rekommendation från cykel- och försäkringsbransch, myndigheter och trafikorganisationer.

– Som allting i vår värld tar det tid. Det finns alltid de som tycker att det är farligt, eller att det kan komma bättre saker. I min värld är det bättre att man använder det som finns och som är bra, säger Lars Nordquist NTF.

Hjälmen med det självutlösande spännet från 1989 Foto: SVT

I dag är det 4 av 10 barn under sju år som inte använder hjälm med det gröna spännet. Det visar en ny undersökning från försäkringsbolaget Folksam. Men Lars Nordquist  tycker inte att barnhjälmar utan grönt spänne ska förbjudas.

– Egentligen kanske, men jag tycker att som förälder borde man vara klok nog och inte köpa en hjälm med svart spänne.

Dold enkät med cykelhandlare

För en månad sen gjorde NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande) en kontroll på 27 ställen runt om i landet för att ta reda på vad cykelhandlarna egentligen rekommenderade för hjälmar till barn?

– Vi gjorde det dolt med anonyma personer som ställde frågor till cykelhandlarna. Ur vår synvinkel var resultatet positivt. Man rekommenderade det gröna spännet i stor utsträckning, avslutar Lars Nordquist NTF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.