I klippet syns ett amerikanskt transportflygplan landa på landsvägen i Bro utanför Visby. Foto: SVT

Specialförband från USA övar på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska specialförband övar just nu på Gotland. Idag landade man på ”Bro-rakan”, en landsväg utanför Visby, och lastade ur ett lastbilsburet raketartilleri.

Övningen är ett resultat av den avsiktsförklaring som Sverige och USA undertecknade 2016. Sedan dess har ländernas militära personal övat flera gånger tillsammans. Men Sverige är inte beroende av USA för att kunna försvara till exempel Gotland, menar Michael Claesson, Försvarsmaktens insatschef.

– Vi har en mycket god förmåga att hantera våra egna säkerhetsproblem. Däremot är det min och vår ambition att Försvarsmakten inte ska vara ett hinder för att kunna samarbeta med andra, säger han.

Försvaret på Gotland

– Vi lär oss mycket om våra delade förmågor, tillsammans är vi starkare, säger David Tabor, chef för USA:s specialförband i Europa.

Se flygplanet landa på landsvägen och lastas ur i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvaret på Gotland

Mer i ämnet