Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Harald Fohlin och Herman Ahlgren från Bysarna vill gärna bli en del av ett elitlag i framtiden. Foto: Patrik Widegren/SVT

Speedwayklubben Bysarna satsar mot toppen igen – SVT träffar framtidens förare

Uppdaterad
Publicerad

I decennier var Bysarna en speedwayklubb på högsta nivå med flera SM-guld i bagaget. Men sedan 2010-talet har det inte funnits någon seniorverksamhet.

Nu vill Gotlands-klubben satsa på att ge barn- och ungdomsåkarna en framtid – och kanske kan de lägga grunden till ett nytt elitlag.

Harald Fohlin, 12, och Herman Ahlgren, 12, brinner för speedway. De är de första förarna från Bysarna på 15 år som börjat köra i ungdomsserien.

– Det är kul att träffa alla andra och köra med dem, säger Herman och Harald håller med.

– Alltså, det är kul, men också nervöst.

Fredric Fohlin är pappa till Harald och projektledare i föreningen.

– När vi besöker fastlandet så finns minnet av Bysarnas storhetstid och Bysarna kvar. Så speakern nämner att ”åh vad kul att Bysarna är här”.

Flera framgångar

Bysarna bildades 1967. 1971 tog man klivet upp i högsta serien och vann då också SM-guld. Genom åren följde fler framgångar för klubben som hade sin hemmaarena på den smått unika platsen Galgberget i Visby.

Endast haft barnverksamhet

De senaste åren har man endast haft barnverksamhet vid en bana i Hejdeby. Nyligen fick klubben dock medel från Arvsfonden till en ny, större bana på platsen. Då kan gotländska speedwayungdomar ta klivet upp till seniornivå.

– Från 14 år och uppåt behöver de en större bana, och det är det som är på gång. Det här är en familjesport och det gör ju att man inte investerar all tid som krävs om man vet att man måste sluta när man är 14 år. Nu har man möjlighet att ha det som en sport på Gotland på riktigt, säger Fredric Fohlin.

I klippet nedan ser du Bysarnas SM-guld från 1988 och hör gotlänningarnas glädje.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Speedwayklubben Bysarnas guldlag 1988. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.