Linköpingsborna redo att öppna sina hem för flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Sedan invasionen av Ukraina har många kommuninvånare i Linköping hört av sig till kommunen för att erbjuda bostad eller sängplats till de flyktingar som nu kommer till Sverige.

– Vi märkte ganska snabbt att hjärtat har öppnats hos Linköpings medborgare, säger Christer Qvist, stabschef på Linköpings kommun.

Det är Kontakt Linköping som tar emot samtalen från privatpersoner och sammanställer vad de kan tänka erbjuda.

– Vi för upp det här på en lista, och kan direkt kontakta dem och behov uppstår, säger Christer Qvist.

Under onsdagsförmiddagen var det 92 privatpersoner som var uppskrivna på listan i Linköping.

Lokala hjälporganisationer

I Mjölby kommun var det under tisdagen sammanlagt 17 personer som medborgarservice har noterat kan erbjuda boende.

Norrköpings kontaktcenter har fått in 16 samtal av privatpersoner som vill erbjuda boende men kommunen har ingen lista där de skriver upp vilka som har ringt in.

– Vi har i nuläget valt att liksom Migrationsverket att hänvisa till lokala hjälporganisationer för att se vilken hjälp som efterfrågas, meddelar Andreas Åsenheim, pressansvarig på Norrköping kommun.

Inte resurser

Motala kommun tog beslut under tisdagseftermiddagen att de inte har resurser för att sammanställa samtalen som kommer in från privatpersoner kring erbjudande av boende.

De hänvisar istället medborgarna att kontakta frivilligorganisationer samt ta kontakt med Migrationsverket, menar Sofia Löf, kommunikationschef på Motala kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.