Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Än så länge är museichefen Noomi Eriksson orolig för ekonomin. Foto: SVT

Stängt på Flygvapenmuseum

Uppdaterad
Publicerad

Flygvapenmuseum i Malmslätt i Linköping är ett av många museer som valt att stänga på grund av risken för smittspridning. Verksamheten inne i museet fortsätter dock nästan som vanligt.

– Vi har en del av verksamheten som innebär att vi tar hand om våra samlingar och det är ju ett arbete som pågår oavsett om vi har besökare eller inte, berättar museichefen Noomi Eriksson.

Frånvaron av besökare gör det också enklare att utföra vissa arbetsuppgifter. Ett exempel är DC3:an på museets bottenvåning. Eftersom den bärgats från havets botten är flygplansvraket mycket känsligt för korrosion. När nu personalen har museet för sig själva passar man på att kontrollera klimatsystemet, som gör att metalldelarna inte rostar.

Att Flygvapenmuseum valt att stänga för allmänheten beror på att det har många långväga besökare. Om museet skulle vara öppet så skulle det uppmuntra till resande, något som ju ska undvikas på grund av risken för coronasmitta.

Stort renoveringsarbete väntar

Ett stort planerat renoveringsarbete kan kanske tidigareläggas på grund av den uppkomna situationen.

– Takstolarna ska förstärkas och då måste vi ta ut alla flygplan, säger flygteknikern Per Björkqvist.

Arbetet gäller äldre delar av byggnaderna där taket inte klarar nya regler för belastning. Just nu undersöker man om det jobbet kan göras tidigare.

Klarar ekonomin

Flygvapenmuseum finansieras genom anslag och är inte lika beroende av besöksintänkter som en del andra museer. Det gör att museet, åtminstone på kort sikt, klarar sig utan att det blir någon akut ekonomisk kris.

– Det är klart att ju längre det är stängt, desto mer påverkar det oss, säger Noomi Eriksson. Kortsiktigt har vi inte behövt göra annat än lite enklare åtgärder för att anpassa kostymen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet