Start för årets influensavaccination – väntas drabba äldre

Uppdaterad
Publicerad

I dag börjar vaccineringen för årets influensa. Förra året var det en influensatyp som framför allt drabbade unga, alltså de som inte ingår i någon riskgrupp. I år väntas influensaviruset vara av en typ som drabbar äldre, och tendensen är att fler och fler i riskgruppen personer över 65 vaccinerar sig. Sämre är det med andra riskgrupper. Bland annat gravida kvinnor.

En av de stora riskgrupperna är personer över 65 år, där rekommenderar Region Östergötland att alla vaccinerar sig. Och man har varit framgångsrik.

2017 var det 54 procent som vaccinerade sig, och 2018 var det 62  procent och i år hoppas man komma upp i siffran 65 procent.

Någon mer statistik vad gäller riskgrupper finns inte, men en riskgrupp är gravida kvinnor och så frågan är hur förhåller sig dem till att vaccinera sig.

– Jag upplever att det finns lite mer vaccinationsmotstånd i dag hos kvinnor, säger barnmorskan Natalie Oldenburg.

Hör mer i videoklippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.