Bensinen läckte ut under flera dagar

Uppdaterad
Publicerad

Exakt hur länge bensinläckaget pågått är osäkert enligt Statoil. Nu börjar företaget en utredning för att få svar på hur det kunde ske.

Efter gårdagens stora bensinutssläpp var idag miljöförvaltningen i Norrköping på besök hos Statoil på Händelö.

Nu startar det stora arbetet med att ta reda hur det kunde hända. Men också funderingarna kring om man inte borde flytta miljöfarliga verksamheter längre från där människor bor.

Det var igår som det upptäcktes att 120 kubikmeter bensin läckt från ett pumphus.

– Ja, det är ju alltid allvarligt när det sker ett utsläpp i miljön. Det vi nu försöker göra tillsammans med Statoil är att konstatera utbredningen av utsläppet för att sedan gå vidare med sanering av området, säger Norrköpings miljöchef Therése Andersén.

Kostnaden kommer Statoil att få stå för. Samtidigt utreder polisen företaget för miljöbrott. I dag kan inte Therése Andersén säga vilka skador utsläppet orsakat på miljön.

– Det får den här utredningen visa.

Exakt hur länge läckaget pågått är också osäkert, enligt Statoil, men att det pågått flera dagar är klart. Företaget har påbörjat en utredning för att få svar på hur det kunde ske.

Borde inte utsläppet ha upptäckts tidigare?

– Det kan man ju verkligen tycka, säger Statoils kommunikationsdirektör Johan Backman.

Statoil är bara ett av ett tjugotal företag i Norrköping som bedriver starkt miljöfarlig verksamhet inte långt från stadskärnan.

En av dem som bor bara några hundra meter från Statoilanläggningen är miljönämndens ordförande Reidar Svedahl.

Blir du inte orolig av sådana här händelser?

– Nej, jag blir inte orolig, men det visar vikten av att de företag som finns där måste jobba med sitt säkerhetsarbete och vi som myndigheter måste dubbelkolla att de verkligen gör det.

Hur lyckat är det att ha sådan här verksamhet så pass nära där människor bor?

– Nej, det är ju inte det optimala, säger Svedahl, och vi har flera sådana saker i Norrköping som vi måste ta tag . Så kanske måste vi se om vi kan flytta industrierna för att ge plats för bostäder, men ändå behålla dem för vi vill ha kvar arbetstillfällena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.