Visa alla (2)
Visa alla (2)

Stulna statyer återfunna i Spanien

Uppdaterad
Publicerad

De unika föremål som stals ur Tidersrums kyrka för fem år sen har hittats. Samtliga betraktade som oersättliga riksklenoder.

Den spanska polisen hittade de oersättliga riksklenoderna vid en husrannsakan på Teneriffa – hos en spanjor med svensk anknytning.

– Det är hemskt roligt att efter fem års tid ha återfunnit de stulna statyerna, säger Eva Nyström Tagesson, antikvarie vid länsstyrelsen i Östergötland.

Har varit efterlysta i fem år

Bland de stulna föremålen fanns ett altarkrucifix från 1200-talet, en träskulptur av madonnan från omkring år 1200 likaså en träskulptur av Sankta Katarina, 1300-tal och av Sankt Olov också den från 1300-talet.

Samtliga betraktade som oersättliga riksklenoder. Och nu alltså funna i Spanien – efter att ha varit internationellt efterlysta i fem år. Tidigare har en spanjor avtjänat fängelsestraff för liknande stölder ur kyrkor i mellannorrland. Om det är samma man är osagt eftersom det råder sekretess i målet.

Lång väg hem

Men föremålen från Tidersrums kyrka är lokaliserade. Sen återstår det att få hem dem. Och det kommer att bli en inte helt lätt juridisk process. Sannolikt också en ekonomisk.

– Det återstår nu polisarbete och domstolsförhandlingar. Det blir ett långdraget arbete innan föremålen åter kan stå i kyrkan, säger Eva Nyström Tagesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer