Lanthandeln i Högsjö räddad

Uppdaterad
Publicerad

På landsbygden är det många bygderåd som kämpar för ortens överlevnad. I Högsjö utanför Vingåker har man kämpat för att få ha kvar sin livsmedelsbutik – och det ser ut som om man har lyckats.

Yngve Andersson bor i Högsjö och tillbringar mycket tid i sin snickarverkstad. Men han är också engagerad i Bygderådet sams, som har bildat en grupp som kämpat för att rädda kvar den nedläggningshotade butiken i Högsjö.

Vad skulle det betyda om den skulle försvinna?

– Ja en del av samhället dör ju, kåkar sjunker i värde, samhället blir ju dött i princip, säger Yngve Andersson.

Gruppen som jobbat för att behålla butiken har bland annat ordnat stormöten, gjort enkäter och delat ut flygblad för att få fler Högsjöbor att handla i sin butik. Man lyckades också rädda sin butik.

– Det fanns ett nedläggningshot här under förra året, men den trenden vi visade under slutet av förra året har gjort att vi har en positiv utveckling i butiken. Vilket vi är jättetacksamma för och vilket också gör att butiken förtjänar sin plats här i Högsjö, säger Mio Svahn, regionchef på Coop.

På orten andades man ut, men så visade det sig att butiken hade lagts ut till försäljning. Och oron blev stor över butikens framtid igen. Det var här som det dominerande företaget i Högsjö Voight kom in i bilden. Här tillverkas filtar till pappersmaskiner. 1962 avsatte dåvarande ägaren pengar till en personalstiftelse som skulle verka för bruksortens väl.

Stiftelsens fastighetsbolag ska nu ta över butiksbyggnaden, Coop kommer hyra fastigheten och fortsätta att driva verksamheten i butiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#svthelasverige

Mer i ämnet