• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vagnhärad i Trosa kommun, Södermanlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sörmland.

Foto: Mikael Klintevall

Stig, 82, om explosionen: Trodde det var hela balkongen som ramlade ner

Uppdaterad
Publicerad

Stig Petersson har bott hela sitt liv i Linköping, men har aldrig varit med om något som liknar explosionen på fredagen.- Det händer mer och mer i Sverige, jag tycker Sverige har rasat på något sätt, säger han.

82-årige Stig Peterson tittar ut över de sprängskadade husen i hörnet Hamngatan/Ådalagatan.

– Det är fruktansvärt. Tänk dig alla lägenheter som är förstörda.

”Trodde balkongen ramlade ner”

Härifrån har han i stort hela sitt liv inom gångavstånd. Han är född vid Tinnerbäcken, gick i Linnéskolan, har bott på Hamngatan och ”haft hus lite varstans”. I över 50 år arbetade han på Ingeborgs bageri på Hunnebergsgatan, och började tidigt, tidigt om morgnarna.

– Man ska inte sova för mycket, då blir man gammal. Jag har inte varit sjukskriven en dag på alla år, säger Stig Petersson.

Nu bor han i en lägenhet runt hörnet på Ådalagatan. Där satt han på balkongen med utsikt över Stångån när det small till på fredagsmorgonen.

– Jag trodde det var hela balkongen som ramlade ner för det skramlade till så fruktansvärt. Jätteotäckt var det. Jag sprang ner och var bland de första som vara nere vid glassplittret och tittade.

”Händer mer och mer”

Stig Peterson säger att han aldrig har varit med om något som liknar det som hände på fredagen.

– Det händer mer och mer i Sverige, jag tycker Sverige har rasat på något sätt. De sa för några dagar sedan att det var lugnare i Linköping, men där fick de tji.

Men flytta från Linköping kommer han aldrig att göra.

– Här har jag ett underbart liv. Man har ju älskat den här stan och det har varit roligt att ha haft bageri här, säger Stig Peterson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.