Stig Johansson, 74 år, huvudperson i Den siste pionjären. Hör honom i videon – OBS! han svär en del... Foto: Vätternrundan

Stig har kört varenda Vätternrunda – i träskor och på cykel från 1937

Uppdaterad
Publicerad

Stig Johansson, 74 år, har cyklat alla Vätternrundor sedan starten 1966. Han gör det alltid i träskor och på en oväxlad Husqvarna från 1937 med en radio i korg på styret. På juldagen släpps en dokumentärfilm om mannen, myten, legenden.

– De frågade vid en kontroll: Stannar du aldrig? Jag sa att jag stannar vid varje kontroll, men vilar det gör jag på cykeln. Jag behöver inte ligga och vila, säger Stig Johansson.

Hör fler av Stigs historier i videon ovan. Men en liten varning – han svär en del...

Motala

Stig Johansson gillar motionslopp och säger att han aldrig skulle ställa upp i en tävling. Han är bosatt i Fagersanna i Västergötland. Enligt Vätternrundan är han ensam om att ha genomfört alla lopp sedan 1966. Stig har även cyklat alla Siljan runt och åkt Vasaloppet över 50 gånger.

”Öppna Pandoras ask”

På juldagen har dokumentärfilmen ”Den siste pionjären – filmen om Stig Johanson” premiär på Vätternrundans Facebooksida och cykla.se. Men det krävdes en viss övertalning för att få honom att ställa upp.

– Det har varit en upplevelse att följa Stig under det här året. Det började med en fika hemma hos mig. Från början var han extremt skeptisk till att öppna upp Pandoras ask. Vi cyklade med honom 31 mil i somras – jättekul har det varit, berättar Vätternrundans vd Oskar Sundblad.

Se videon – det är det som är grejen!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Motala

Mer i ämnet