Foto: Privat/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Stolskraschen förstörde Kenths liv

Publicerad

Cirka 1000 personer om året blir sjukskrivna efter arbetsplatsolyckor där kontorsinventarier varit inblandade. Kenth Lampa i Norrköping lever med ständig värk efter att hans kontorsstol rasade under honom för fem år sedan.

Det var den 12 oktober 2010 som Kenth råkade illa ut. Han var då 59 år gammal och kanslichef på Landstinget Sörmland.

– Jag reste mig upp ur min stol för att gå till ett möte, men kom på att jag skulle ha med mig några papper. Jag satte mig ner och sköt iväg mig för att rulla bakåt till skrivaren. Då small det till och allt blev svart, säger Kenth Lampa.

Stolsitsen hade släppt och Kenth slog hårt i golvet. Huvudet och nacken landade på stolens underrede.

– När jag vaknade till så stod en arbetskamrat från rummet bredvid över mig. Men smällen hade hörts ner till våningen under.

Konstruktionsfel på stolen

Kenths stol kom från kontorsmöbelföretaget Kinnarps och hade köpts in av Landstinget Sörmland i början av 2000-talet.

Den 12 mars 2010 inträffar en olycka liknande den som sedan drabbar Kenth i oktober. Orsaken var ett konstruktionsfel som företaget medgett.

– Och i samband med den olyckan borde landstinget gått ut med varningar till personalen om de farliga stolarna, säger Kenth Lampa.

Efter Kenths olycka gick det ut information till de anställda, och då på Kenths eget initiativ.

Konstant värk och operationer

Kenth hade ont i hela kroppen efter stolskraschen, men tänkte att det går över. Det gjorde det inte. Två dygn efter olyckan gick han till vårdcentralen. Efter det har det blivit många besök i vården och två operationer så här långt.

– Idag har jag konstant värk i nacke, axlar, knän och ländrygg. Jag fick också tinnitus på höger öra efter olyckan. Innan var jag kärnfrisk, säger Kenth Lampa.

Han försökte jobba i ett år efter olyckan. Men 2012 blev Kenth långtidssjukskriven och sedan utförsäkrad. Idag är han pensionerad och äter smärtstillande mediciner dagligen, bland annat kodein.

Demonstrerar utanför Kinnarps

Sedan förra veckan sitter han nu dagligen och demonstrerar utanför Kinnarps kontor i Norrköping. Företaget har via sitt försäkringsbolag medgett att en arbetsplatsolycka skett och betalat ut 2212 kronor till honom som plåster på såren.

Men man menar också att Kenths skador inte har ett samband med olyckan som skett.

– Jag vill att Kinnarps tar ansvar och att jag får ekonomisk kompensation för det lidande deras felkonstruerade stol orsakat mig. Det handlar om etik och moral, säger Kenth Lampa.

Men kan du inte stämma företaget i domstol?

– Det har jag varken ork eller ekonomi till, på grund av mina skador.

Han vill dock betona att det inte är personalen i Norrköping han har något emot, de har varit trevliga mot honom. Det är huvudkontoret och företagets högsta ansvariga som är målet för protesten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer