Driftansvarig Peter Olsson och SVT:s reporter Patrik Widegren tar en rundtur i det nya vattenverket. Foto: SVT/TT

Stoppet för anslutning till VA-system hävs på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Gotlands nya bräckvattenverk i Kvarnåkershamn togs i drift i juni, häver nu tekniska nämnden tidigare beslut mot stopp att ansluta sig till det gemensamma ledningssystemet för vatten.

På grund av den ansträngda vattensituationen på södra Gotland så beslöt tekniska nämnden 2016 att säga nej till fler ansökningar om anslutning till det allmänna VA-systemet.

Vattenbristen har varit en följetong under flera somrar på södra delen av Gotland och nivåerna i vattentäkterna har ännu inte återhämtat sig.

Gotland

Nu är färdigställandet av Gotlands bräckvattenverk klart och försörjer numera ledningsnätet med dricksvatten från Kvarnåkershamn till Nisseviken samt till Hemse och Burgsvik.

Vid ett möte under onsdagen beslöt Tekniska nämnden att från 1 oktober häva stoppet.

– Vi kommer göra det här stegvis. Den biten som är klar idag och vi kan vattenförsörja, alltså i stort sett södra Gotland, där hävs beslutet, säger Lina Runander (S), 1:a vice ordförande i tekniska nämnden.

– Sedan när anläggningen i Kvarnåkershamn är fullt utbyggd norrut mot Klintehamn med omnejd – då släpper vi också den delen. Efter det så återstår östra delen med Ljugarn, men där vet vi inget datum ännu, för det beror på att man behöver byta ledningar och kopplingar, berättar hon vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet