Foto: SVT

Stopp för hemlösa på tågstation

Uppdaterad
Publicerad

Fastighetsägaren Jernhusen har tröttnat på att Linköpings järnvägsstation blivit en värmestuga för tiggare.

– Resenärer ringer och mejlar till oss och berättar till exempel att man inte kunde gå på toaletten för att det stod fyrtio före i kön och ingen betalar, att man inte kan sitta på sittbänkarna för att de är belamrade med icke-resenärer, säger Leif Svensson, säkerhetschef hos Jernhusen.

Nu har man har satt upp små skyltar som visar att bänkarna bara är till för tågresenärer. Man har också kallat till möte med kommunledningen nästa vecka för att ta reda på hur man kan få tiggarna att hålla till på någon annan plats.

– Tågstationen är ingen bra plats att vistas på om man är hemlös.

Varför? Det är ju varmare än ute.

– Ja, men det finns säkerhetsskäl. I Linköping har det suttit tiggare och hemlösa på perrongerna, vilket gör att människor som går på en perrong till och från tåget riskerar att ramla. Är det trängsel är det viktigt att vi har en god tillgänglighet för rörelsehindrade, synskadade, barnfamiljer och äldre, säger Leif Svensson.

– Det är en jättesvår fråga. Vi bör ju sätta oss ner och diskutera det, vi som är inblandade. Jag har inget svar just nu att ge på hur vi ska lösa det, säger kommunalrådet Eva Lindh (S) i Linköping.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.