Foto: Foto: Fredrik Sandberg / TT

Stopp för kalkbrytning på Gotland på måndag

Uppdaterad
Publicerad

På måndag är det stopp för Cementas kalkbrytning på Gotland. Regeringen hinner inte fatta något beslut innan det nuvarande tillståndet löper ut den första november.

Cementas tillstånd att bryta kalksten på Gotland slutar gälla den sista oktober. Cementa har ansökt om ett förlängt tillstånd hos regeringen, men regeringen kommer inte hinna fatta det beslutet innan den första november, rapporterar P4 Gotland.

”Det är kritiskt”

Sista dag att lämna synpunkter på ansökan är den 8 november och inte förrän efter då kan regeringen fatta beslut i tillståndsfrågan. Ansökan hanteras av miljödepartementet. Cementa säger att det blir cementbrist i Sverige om bolaget inte får besked senast i mitten av november.

Gotland

– Det är kritiskt, säger Karin Comstedt Webb som är hållbarhetschef till P4 Gotland.

SVT Nyheter Öst har sökt miljö- och klimatminister Per Bolund (MP), som via sin pressekreterare tackar nej till intervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet