Foto: TT

Stor andel fritidspolitiker på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Vill du bli politiker och samtidigt arbeta med annat? Då bör du bosätta dig på ön.

Nästan samtliga av Gotlands förtroendevalda utgörs av fritidspolitiker, det visar en rapport som Sveriges kommuner och landsting, SKL, har sammanställt utifrån Statistiska centralbyråns undersökning från 2015.

– Förhoppningen är att vi med rapportserien kan öka förståelsen för vilka personer som lägger en stor del av sin tid på att fatta beslut och ta ansvar för en fungerande välfärd i vårt samhälle, säger Lena Mikko, ordförande vid SKL.

Av Gotlands 237 förtroendevalda utgörs 97 procent av fritidspolitiker, med andra ord personer som sysslar med politiken vid sidan av sitt studerande eller ordinarie arbete.

Glänser på två punkter

Gotland slår rikssnittet på två olika områden. Bland annat har ön en högre andel förtroendevalda kvinnor, dessutom finns det fler förtroendevalda per person.

46 procent av de förtroendevalda utgörs av kvinnor, vilket är tre procentenheter mer än riksgenomsnittet. Sedan 2011 har andelen ökat med tre procentenheter.

I genomsnitt går det 242 invånare på en politisk representant på Gotland medan det i resten av landet rör sig om runt 265 invånare för varje kommunpolitiker och 2202 invånare per landstingspolitiker.

Andelen utrikesfödda

Ytterligare en punkt som SKL tagit med i sin rapport är andelen utrikesfödda som sitter på förtroendeposter. På Gotland rör det sig om fyra procent av de förtroendevalda, vilket är att jämföra med sex procent av befolkningen på ön. Det innebär att andelen utrikesfödda förtroendevalda närmast motsvarar befolkningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.