Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Stor batterilagring för el ska byggas i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Ett privat företag planerar just nu en större anläggning med batterier för lagring av el i Norrköping. Anläggningen kommer att kosta runt 100 miljoner kronor och består av flera containrar fyllda med batterier.

Syftet med anläggningen är att kunna ta hand om den el som inte används. Lagringen ska kunna stabilisera elnätet, då vi producerar och använder olika mycket el.

Men var i Norrköping anläggningen ska byggas och vad det är för företag som ligger bakom satsningen är kommunalrådet Reidar Svedal (L) förtegen om.

– Det är bra att vi löser ett problem så Sverige får säker och balanserad el. Samtidigt tråkigt att vi kommit till en situation där vi måste betala pengar för att kunna bli av med den el vi inte behöver. Det är bättre att vi bygger ett elsystem där det här behövs mindre, säger han.

Men hur kommer det funka? Och finns det några risker med att samla stora mängder batterier på det här sättet? Hör Reidar Svedals svar i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.