Foto: Jojje/Reinerdahl.se

18 familjer evakuerade efter brand

Uppdaterad
Publicerad

Vattnet till hela bostadsområdet Gråbo är avstängt efter en stor brand i ett underjordiskt garage i natt. Ett flerfamiljshus med totalt 18 lägenheter har evakuerats men resterande hyresgäster för lösa vattenförsörjningen själva.

– Vi har inte brytt oss om att lösa problemet med vatten utan vi har koncentrerat oss på de hyresgäster som inte kan bo kvar i sina lägeneheter, säger Gotlandshems VD Staffan Thuregren.

Det var strax före klockan två i natt som räddningstjänsten fick larm om en brand i ett underjordiskt parkeringsgarage på Jungmansgatan i Visby. Boende i ett flerfamiljshus med totalt 18 lägenheter i närheten fick evakueras till en kvarterslokal på grund av den svåra röken.

– De kommer att flyttas till Gustavsvik där det finns möjligheter till vatten och kök, säger Staffan Thuregren.

Drabbar fler

Nu på morgonen tog Gotlandshem beslutet att hyresgästerna inte kommer att kunna återvända till sina lägenhetert. Istället ordnar man med tillfälligt boende i Gustavsvik under en månad. Det eftersom avloppssystem under huset förstörts helt av branden.

Resten av området har också de drabbats eftersom allt vatten till hela området med 450 lägenheter stängdes av vid se-tiden imorse.

– Det är hemskt. De gamla kan inte göra mat och eftersom de råder magsjuka i området springer många ut på gatan och spyr då det inte går att spola, säger Johnny Lindbom vars föräldrar bor i området.

Men det är uppgifter som inte nått VD:n på Gotlandshem.

– Nej, det har jag inte hört något om, säger han.

Alla kommer nu att tvingas lösa sin egen vattenförsörjning tills man kan ordna med en lösning framtåt 17-tiden på södagseftermiddagen.

Misstänker mordbrand

– Området är avspärrat och vi har inlett en förundersökning om mordbrand eller grov mordbrand, säger länsvakthavande polisbefäl Per Bäckman på Gotland.

Enligt polisen har man anledning att tro att branden skulle vara anlagd men man vill ännu inte gå ut med några detaljer kring händelsen.

I garaget stod 28 bilar varav fem var helt utbrända och de övriga rökskadade.

Exakt vad som orsakat branden är än så länge oklart.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.