Östergötland är länet i Sverige med störst ökning av taxifordon, det visar en rapport från Svenska Taxiförbundet. Foto: SVT/arkivbild

Stor ökning av taxibilar i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Östergötland är det län i Sverige med störst ökning av taxifordon, det visar en rapport från Svenska Taxiförbundet. Från 2013 till 2021 har antalet taxibilar ökat med 30,6 procent vilket innebär att det idag finns 1,4 fordon per 1000 invånare.

Många resor går till flygplatser och tågstationer och kunderna har blivit fler.

– Vi har märkt i år att vi fått flera nya kunder, säger Klaus Saari på Taxibil i Östergötland.

Trots att antalet taxibilar blivit fler visar rapporten samtidigt att antalet konkurser inom taxinäringen var hög under 2020 och att det därmed försvann en del fordon.

– Det försvann säkert ett antal taxibilar till följd av pandemin, bland de som har en bil och bara kör vanliga taxiresor. Vi som är större och kör samhällsbetalda resor som skolskjuts och sjukresor har klarat oss bättre, säger Klaus Saari.

Ellbilen börjar etablera sig

Fortfarande är dieselbilar vanligast bland de som kör taxi men fler elbilar hittar in på markanden. Höga bränslepriserna gör att andelen kan bli ännu större tror Klaus Saari.

– Nu finns det elbilar i bra storlek och bättre infrastruktur för att ladda dom vilket gör att det inte är lika svårt, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer