Arkivbild från då Cirque de soleil var i Linköping. Foto: Nora Lorek/TT

Unik festival till Finspång

Publicerad

Länet satsar stort på nycirkus och anordnar bland annat en nationellt unik festival för konstformen i Finspång.

Det är Region Östergötland, Östgötateatern och Finspångs kommun som går samman för att främja konstformen nycirkus i form av det treåriga projektet Nycirkus Öst.

– Det här är verkligen något som har saknats och som behövs för att etablera och utveckla nycirkusformen ännu mer. Vi vill inspirera, provocera, stimulera och skapa visuella och konstnärliga upplevelser som kan ge ringar på vattnet, säger Eva Lundgren Stenbom, projektledare för Nycirkus Öst, i ett pressmeddelande.

Uppleva och utöva konstformen

Projektet kommer att bygga ett nav för den östgötska nycirkusen för att bland annat främja den konstnärliga och pedagogiska utvecklingen. Tanken är att öka möjligheten för östgötar att uppleva och utöva konstformen. Ett arbete för att kartlägga vilka utövare som finns i länet har påbörjats och i början av mars kommer en stor nätverksträff att anordnas.

Skapar ny festival

I satsningen kommer även en ny, nationellt unik festival att uppföras. Det blir den första, årligen återkommande internationella nycirkusfestivalen i Sverige. Tanken är att den ska gå av stapeln i slutet av augusti 2017.

Att den anordnas just i Finspångs kommun beror bland annat på att initiativtagarna inspirerats av en liknande festival i Frankrike.

– Det positiva kulturklimatet göra Finspång till en svensk förebild för hur man kan arbete med cirkus konstnärligt, pedagogiskt och involvera alla människor, säger Lars Wassrin, konstnärlig ledare för festivalen och kulturutvecklingschef i Finspång kommun, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.