Foto: TT

Stora barngrupper i förskolan – Östergötland bland de sämsta

Publicerad

Östergötlands län har för stora barngrupper i förskolan. Länet tillhör de sämsta i landet visar en genomgång som fackförbundet Sveriges Lärare gjort.

Enligt Skolverkets riktlinjer bör förskolans barngrupper för ett- till treåringar inte vara större än 12 barn. För äldre barn är rekommendationen max 15 barn per grupp.

I Östergötlands län översteg 62 procent av alla åldersindelade barngrupper den här riktlinjen under fjolåret. Rikssnittet är 55 procent.

– Det är oerhört allvarligt. Utvecklingen går åt helt fel håll, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Sveriges Lärare.

Stora barngrupper ökar i Östergötlands län

Mellan 2021 och 2022 har andelen vuxit från 23 till 62 procent. Förändringen beror framförallt på att Linköpings kommun ändrat sitt sätt att redovisa barngrupper, vilket göra att kommunens siffror är sämre än tidigare.

I faktarutan nedan kan du se hur det ser ut i din kommun.

Förskolefakta i Östergötlands län

Åldersindelade grupper med fler barn är rekommenderat

Norrköping 73 procent

Ydre 71 procent

Söderköping 65 procent

Mjölby 62 procent

Linköping 61 procent

Kinda 59 procent

Åtvidaberg 58 procent

Boxholm 55 procent

Finspång 52 procent

Motala 50 procent

Valdemarsvik 44 procent

Ödeshög 37 procent

Vadstena 23 procent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.