Foto: Hasse Holmberg / TT

Kommuner brister i mottagandet – vill anmäla sig själva

Uppdaterad
Publicerad

Socialtjänsterna i ett par kommuner i Östergötland har svårt att uppfylla kraven när det gäller mottagandet av ensamkommande barn. Nu överväger kommunerna att lex Sarah-anmäla sig själva.

Från att kommunerna får besked om att de ska ta emot ett ensamkommande barn har de 48 timmar på sig att ordna fram ett boende. Men det kan innebära stora utmaningar.

Hinner inte kolla belastningsregister

I Vadstena är det i dagsläget fullt på hvb-hemmen och de ensamkommande barn som kommer placeras därför i konsultstödda familjehem runt om i landet. Men kommunen hinner inte kontrollera att familjehemmen uppfyller de krav som ställs.

– På det sättet kan vi inte följa lagen. I de här fallen ska vi alltid kolla upp till exempel belastningsregister, men det hinner vi inte, säger Lena Silfver, chef för Individ- och familjeomsorgen. 

Ett tiotal anmälningar

Därför vill nu Vadstena kommun lex Sarah-anmäla sig själva.

– Det handlar om ett tiotal anmälningar, ett för varje barn, säger Lena Silfver.

Svårigheter i organisationen

I Norrköping går kommunen i liknande tankar. Socialdirektör Yvonne Thilander menar att den stora svårigheten har varit att skapa en organisation som klarar av att hantera situationen när det kommer många barn.

– Personalen gör ett väldigt bra jobb utifrån förutsättningarna. Men vi har svårigheter att hinna följa upp placeringar och vi snabbutreder familjehem, säger hon.

Inga specifika fall

Däremot finns det inget enskilt fallt där kommunen har kunnat konstatera att de misslyckats.

– Och det kan kanske tala för att vi inte ska göra en anmälan, säger Yvonne Thilander.

Anmäla tidigt

Enligt Yvonne Thilander följer man i Norrköping nu situationen dag för dag. Hon menar att det i dialog med IVO har diskuterats att det kan finnas en poäng med att anmäla innan några särskilt allvarliga händelser har uppstått.

– En anmälan gör inte att vi friskriver oss från något men det kan finnas en vits med att anmäla för att skicka signaler uppåt om hur situationen faktiskt ser ut, säger Yvonne Thilander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.