Arkivbild. Elbil där nästan alla inställningar görs via bildskärmar. Foto: Pontus Lundahl/TT

Stora fynd av sällsynta jordartsmetaller i Norra kärr

Publicerad

En av Europas största förekomster av sällsynta jordartsmetaller finns i Norra kärr, söder om Ödeshög.

Metallerna krävs i bland annat bildskärmar samt batterier och är därför viktiga för den så kallade gröna omställningen, enligt en avhandling från Göteborgs universitet

– För många innovationskritiska metaller och mineral saknas idag en säker försörjning. För en grön omställning krävs tillräcklig tillgång till de metaller som vindkraftverk och elbilar byggs av. Vindkraftverken producerar mer el och elbilarna kan köra längre sträckor tack vare sällsynta jordartsmetaller, som är viktiga komponenter i elmotorer och generatorer, säger avhandlingens författare Axel Sjökvist, i ett pressmeddelande.

Ansökan avslagen

Enligt avhandlingen importerar EU idag 98-99 procent av sitt behov från Kina. Landet har därför fått något av en monopolställning och kan styra tillgängligheten för resten av världen.

– Den fyndighet som finns i Norra Kärr är helt unik i Sverige, säger han och lägger till att det i hela världen finns cirka 100 liknande ställen.

Att bryta jordartsmetaller i Norra kärr är dock kontroversiellt. I maj i år avslog Bergsstaten en ansökan om bearbetningskoncession från Leading Edge Materials Corp. Motiveringen är att det krävs ett Natura2000-tillstånd.

Företaget har dock överklagat beslutet.

Sammanfattande benämning på metallerna i periodiska systemets grupp 3, skandium, yttrium och lantan samt de fjorton lantaniderna. Skandium skiljer sig från de övriga grundämnena i gruppen, främst på grund av mindre atom- och jonradie, varför den utelämnas i en del uppräkningar.

Sällsynta jordartsmetaller används i mängder av högteknologiska produkter, till exempel bildskärmar till TV-apparater, mobiltelefoner och datorer, men även hårddiskar, kameralinser och andra specialglas, katalysatorer i bilar, DVD-spelare, lysrör, lasrar, uppladdningsbara batterier, bränsleceller, rotorblad till vindkraftverk, flygplansmotorer och generatorer.

Källa: Nationalencyklopedin.

Beslutsorgan inom Sveriges geologiska undersökning med uppgift att enligt minerallagen (1991:45) handlägga ärenden som rör prospektering och utvinning av mineral.Bergsstaten har kontor i Luleå och Falun. Sedan 1998 saknas distriktsindelning. Chefen för Bergsstaten tituleras bergmästare.

Källa: Nationalencyklopedin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.