– Vi har brutit den socialistiska majoriteten i Finspång, säger Torgny Maurer (SD), ordförande och gruppledare i Finspång. Foto: SVT

SD: ”Vi har skrivit historia i Finspång”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna ökar med 7 procentenheter och får 16,8 procent av stödet i kommunfullmäktige. Det innebär att SD är näst största parti efter Socialdemokraterna i Finspång.

– Det är jätteglädjande, vi skriver faktiskt historia här. Vi har brutit den socialistiska majoriteten i Finspång, säger Sverigedemokraternas ordförande och gruppledare Torgny Maurer (SD).

Ser fram emot mot valet 2022

Närmaste parti är Moderaterna med 16,7 procent. Det är alltså bara endast 0,1 procent som skiljer de båda partierna. Men det här gör att SD kommer få betydligt mer att säga till om i framtiden.

Val 2018 – #dinröst

– Vi kommer ju komma in i varje nämnd nu, och nästa år även i bolagen. Vi kommer ha möjligheten att engagera fler människor och få partiet att växa organisatoriskt. Jag ser redan fram emot valet 2022, säger Torgny Maurer (SD).

Resultat för kommunfullmäktige i valet 2018

Han ser dock inte några större chanser att Sverigedemokraterna skulle få ingå i en styrande koalition i Finspång.

– Nej, känner jag sossarna rätt så kommer de börja förhandla med någon av allianspartierna. Det är jag ganska så övertygad om, säger Torgny Maurer (SD).      

Starkt stöd i flera kommuner

Sverigedemokraterna får också starkt stöd i kommunvalet i Åtvidaberg med 18,7 procent och i Mjölby med 16,2 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet