Foto: SVT

Stora känslor i fantasifull barnteater

Uppdaterad
Publicerad

”Blomma blad en miljard”. Så heter höstens stora produktion på ung scen/öst i Linköping. Det är en fantasifull och humoristisk barnteater om hur lek och sorg kan mötas mellan barn och vuxna.

I pjäsen möter vi lilla Ollsi och föräldern Pupi när marmor har precis gått bort. Det börjar med att Ollsi och Pupi kommer hem till marmors hus för att rensa upp det. Och där dyker det upp magi, lek och en hel del sorg också, säger Lisa Hu Yu som spelar Ollsi.

Vad är då en marmor?

– Det är en farmor, det är en marmor, det är en mormor. Det är en ordlek. Hela pjäsen är full av olika ordlekar. Vi vrider och vänder hur som helst på språket, säger regissör Carl Johan Karlsson.

Talande docka

Ollsi upptäcker snart att dockan Brölsi lever och kan prata. Och så är äventyret och leken i full igång. Och publiken bjuds på en och humoristisk föreställning som pendlar friskt mellan fantasi och verklighet.

Våga visa känslor

Men där finns också en annan mer allvarlig sida. Att vid sorg och förlust våga visa sina känslor.

– Det är en text som verkligen vill inkludera barnen i starka känslor. Att inte stänga ute dem, säger Lisa Hu Yu.

– Jag tycker vi har en sådan tradition i Sverige, att så fort något riktig svårt händer, så glider vi ifrån varandra. Jag tycker det är mycket mer mänskligt att försöka närma sig varandra, säger regissör Carl Johan Karlsson.

Föreställningen vänder sig till barn i 6-12 ålder och deras föräldrar. Urpremiär på ”Blomma blad en miljard” blir det den 25 september i Linköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.