Foto: Christine Olsson/TT

Stora regionala skillnader i vården av spridd bröstcancer

Publicerad

Under 2020 fick två av tre kvinnor med bröstcancer påbörja behandling i Östergötland. Det är betydligt bättre jämfört med Dalarna, Jämtland, Södermanland och Västerbotten där inte ens var femte kvinna gavs samma möjlighet.

Det visar Bröstcancerförbundets kartläggning, som baseras på siffror från Socialstyrelsen.

– Den här ojämlikheten i vården är helt ofattbar – den innebär helt enkelt att vissa av de som drabbats får sämre chanser till överlevnad och även sämre livskvalitet under den tid de har kvar att leva. Alla i Sverige ska ha rätt till vård på lika villkor, säger Susanne Dieroff Hay, ordförande i Bröstcancerförbundet i en kommentar på Bröstcancerförbundets sajt.

Bröstcancerförbundet lanserar nu ett upprop med syfte om att kvinnor med spridd bröstcancer ska få bästa möjliga behandling.

SVT Nyheter Öst har tidigare berättat om att det är tydliga skillnader i deltagandet av cancerscreening mellan Östergötlands kommuner.

Karin Dahlström, sjuksköterska vid bröstenheten mammografi på onkologhuset i Linköping berättar i klippet hur mammografi går till:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se hur sjuksköterskan Karin Dahlström visar hur mammografi går till. Foto: Lovisa Gelin/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer