Foto: SVT

Stora trähus – bra för både jobb och miljö

Uppdaterad
Publicerad

På grund av stora stadsbränder var det förbjudet att bygga flervåningshus i trä fram till 1994 i Sverige. Sedan dess har trähusbyggandet accelererat och en professor vid Linköpings universitet tror att hälften av flerbostadshusen byggs i trä inom bara några år.

Utifrån går det inte att se men kvarteret Krukan i Norrköping är ett exempel där trä använts för att bygga ett flerfamiljshus. 

– Den största skillnaden är tycker vi är vetskapen att det är ett trähus. Sen är isoleringen så pass bra att du egentligen inte hör grannarna, säger Peter

Foto: SVT

Johansson, en av de boende i Krukan.

Sprinklersystem

Han tar med SVT Nyheter Öst ut på en altan för att visa på hur brandskyddet fungerar.

– Skulle det bli eld här så har vi bland annat ett sprinklersystem som syns här i taket. Här på altanen så finns det fem stycken och sedan finns det också i de andra rummen.

Foto: SVT

Hälften av trä

I början av 2020-talet tror forskarna att 50 procent av alla flerbostadshus i landet kan komma att byggas i trä.

– Nu går man på bredden emot flerbostadshus och emot kontor. Så att vi är egentligen i början av vad man kan kalla en volymfas i utvecklingskurvan, säger Staffan Brege, professor i industriell marknadsföring vid Linköpings universitet. 

Bra för miljön

I en forskningsrapport som Staffan Brege med flera forskare släppte i våras lyfts positiva miljöeffekter fram som ett av skälen till att bygga mer storskaligt i trä.

– Om man plockar bort betongen och ersätter den med trä så får du en effekt när det gäller koldioxidutsläpp på minus 40 procent. Den andra faktorn är att när man bygger i trä så låser man in koldioxiden i 100 år, eller så länge byggnaden står. 

Foto: SVT

Jobb till mindre orter

Enligt forskarna skulle ytterligare en positiv effekt vara att flytta arbetstillfällen från stora städer till små. Dessutom menar man att en i stort sett ny industri skulle skapas.

– Vi skulle ju egentligen behöva ha en byggprocess som flyttar ut jobb från byggarbetsplatserna och storstäderna till fabriksmiljö. Det skulle alltså kunna sysselsätta ytterligare 8.000 personer i landsbygdsmiljö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.