Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur miljonsatsningen på en ”Störningsfri stad” ska minska byggstörningarna Foto: SVT

”Störningsfri stad” – miljonsatsning för att minska byggstörningarna

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har det byggts så det knakar i bland annat Norrköping. Avstängda gator och mängder med transporter till och från dessa byggen har lett till klagomål. Forskningsprojektet ”Störningsfri stad” ska arbeta fram ett visuellt arbetsredskap för att försöka minska de störningar som uppstår.

Projektet är ett samarbete mellan Linköpings universitet och Norrköpings kommun. Pengarna kommer från den statliga innovationsmyndigheten Vinnova. Budgeten är på 7,3 miljoner kronor.

– Ett sätt är att sammanställa alla pågående och planerade byggprojekt i Norrköpings kommun för att få en helhetsbild. Nu är problemet det att man inte samordnar sig överhuvudtaget, säger forskaren i bygglogistik, Anna Fredriksson.

Logistiken ska med från början

Hon anser att bygglogistikfrågan måste komma in tidigare i beslutsprocesser, redan under planeringen av byggområden.

– Men vi behöver också utveckla systemstöd, där vi kan visualisera och tydliggöra vad som kommer att hända om man ger bygglov till alla byggen samtidigt.

Alla kommer att tjäna på det

Kommunerna saknar idag överblick, enligt Anna Fredriksson. Hon menar att byggtrafiken utgör cirka 20 procent av alla transporter i stan.

– Alla kommer att tjäna på det här för får du effektivare transporter kommer även byggprocessen bli effektivare. Och du kan bygga på kortare tid och till en lägre kostnad.

Några tankar är att se till att logistiken samordnas mera och att försöka minska antalet byggtransporter under rusningstrafik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet