Foto: CybAero

Stororder på obemannade helikoptrar till Kina

Uppdaterad
Publicerad

Linköpingsföretaget CybAero har fått sin största order någonsin från den kinesiska jättekoncernen AVIC.

AVIC köper minst 20 av CybAeros obemannade helikoptersystem under de första tre åren och därefter minst 50 system under de följande fem åren. Det ger enligt Cybaero ett ordervärde på 700-800 miljoner kronor, beroende på hur man slutligt utformar systemen.

Varje system omfattar helikopter, markstation och datalänk. I avtalet ingår också utbildning och support.

– Ordern är den största i världen någonsin i det produktsegment som CybAero verkar i, med vertikalt startande och landande fjärrstyrda farkoster under 200 kilo, säger Mikael Hult, vd för CybAero i ett uttalande.

”En stabil grund”

Ordern gör att företagets omsättning ökar radikalt. Förr året omsatte man strax över 24 miljoner.

– Slår vi ut ordern över de åtta åren den omfattar, innebär det närmare 100 miljoner per år. Det ger en stabil grund för hela vår verksamhet under lång tid framöver, säger Mikael Hult.

I år har man fördubblat sin personalstyrka från 20 till 40 och nu uppger att man kommer att nyanställa fler.

Ett av världens största bolag

AVIC, Aviation Industry Corporation of China, är ett av världens största bolag och har över 400.000 anställda. AVIC utvecklar flygplan och flygande farkoster av olika slag.

– Det här är ett genombrott på marknaden för civil användning av obemannade helikoptrar. Vårt mål är att bli globalt marknadsledande och ta minst 30 procent av världsmarknaden. Med denna order, som är vår största hittills, tar vi ett betydande steg för att nå det målet, säger Mikael Hult.

CybAero och AVIC kommer att bilda ett gemensamt bolag, med fabrik i Kina och produktion för den asiatiska marknaden. Det bolaget kommer att jobba mot den civila och kommersiella marknaden, som till exempel tull, kustbevakning, räddningstjänsten och jordbruk.

Behöver exporttillstånd

Ordern är villkorad ett exporttillstånd från ISP, Inspektionen för Strategiska Produkter

– Vi ser inga problem i dagsläget kring detta. Vi erhöll i januari en order till kinesiska tullen på 50 miljoner och för den ordern, som är mer komplex och tekniskt avancerad, har vi erhållit exporttillstånd. Den utrustning vi nu fått order på är på vårt standardsystem, säger Mikael Hult.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.