Större risk för allergi vid kejsarsnitt

Uppdaterad
Publicerad

En ny studie visar att barn som föds genom kejsarsnitt kan ha större risk att drabbas av allergier, än de som föds vaginalt.

Anledningen tros vara en magrare bakterieflora i tarmen.

Forskarna, som bland annat kommer från Linköpings universitet, har följt 24 barn från Östergötland och Småland, varav 9 förlösts med kejsarsnitt och 15 vaginalt. Barnen har följts från att de var nyfödda upp till två års ålder.

Mindre mångfald i tarmfloran

Man har då kunnat se att tarmfloran såg annorlunda ut hos barnen som fötts genom kejsarsnitt, jämfört med de som fötts vaginalt. De som fötts med kejsarsnitt hade en mindre mångfald i tarmfloran än de som fötts vaginalt. Vid en vaginal förlossning utsätts barnet för bakterier i moderns vagina och ändtarmsöppning, vilket man menar påverkar barnets egen tarmflora.

– Det är känt sedan tidigare att barn som föds genom kejsarsnitt har större risk att få sjukdomar som har med immunsystemet att göra, så som allergi och diabetes. Vi ville undersöka detta, om tarmfloran var annorlunda och karlägga hur den utvecklas hos de här barnen, säger Maria Jenmalm professor i experimentell allergologi vid Linköpings universitet.

Risk att immunsystemet överreagerar

Fram till födelseögonblicket tror man att ett barns tarm är helt fri från bakterier. Under de första levnandsåren tycks kolonisation av många olika bakterier i tarmen vara nödvändigt för att immunsystemet ska kunna utvecklas. Annars finns risk att immunsystemet överreagerar mot ofarliga ämnen och överreagerar mot till exempel födoämnen.

– Man vill inte lägga skuld på mammorna, men det är viktigt för de som funderar på kejsarsnitt, med tanke på den ökningen som sker, att man tar ett informerat beslut. Så att man kan väga in för och nackdelar, fortsätter Maria Jenmalm.

Tillsätta bakterier i framtiden

– Det här sättet vi kartagt på och kollat noga på tarmfloran, ger möjlighet att förstå bättre. Nu har vi inte kommit så långt, men man skulle kunna tänka sig att man i framtiden kan tillsätta bakterier till barn som föds med kejsarsnitt vid födseln. Men det krävs mycket forskning innan vi är där, avslutar Maria Jenmalm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.