På bomässan i september kan allmänheten få besöka en lägenhet i varje hus, säger Simon Helmér, vd för Linköpingsexpo-Vallastaden. Foto: SVT

Största bomässan någonsin när Linköping öppnar Vallastaden

Uppdaterad
Publicerad

Om en dryg månad slår Sveriges mest omtalade stadsdel upp portarna i Linköping, och nu pågår en sista kraftansträngning för att få allt klart.

SVT fick en guidning i den nya stadsdelen, Vallastaden, som består av åtta kvarter med 1000 bostäder där huvuddelen är lägenheter, men också villor radhus och parhus. Och inget hus är det andra likt med en blandning av betong, trä, plåt och andra byggnadsmeterial.

– Att vi har kommit dit vi kommit på den här tiden det är ett svenskt rekord i byggnation, det är något helt fantastiskt, säger Simon Helmér, vd för Linköpingsexpo-Vallastaden.

Vallastaden2017

100 000 besökare väntas

På en leråker intill universitetet i Linköping har en helt ny stadsdel med 1000 bostäder växt upp. Och nu är det bråttom. Snart ska den visas upp på det som ska bli Sveriges största bomässa någonsin. Den andra september slår mässan, Bo och samhällsexpo, upp portarna och 100 000 besökare beräknas komma till Vallastaden för att besöka en helt unik stadsdel.

– Det kan gå perioder på en 8-10 dagar då man inte har varit här och helt plötsligt ser man ett nytt hus. Som till exempel det där vackra trähuset som inte fanns här för bara en kort tid sedan. Och för ett halvår sedan var stora delar av området obebyggt, det går rekordsnabbt nu, säger Simon Helmér.

Kan besöka lägenhet

Bomässan i September är den första stora mässan sedan Hammarby sjöstad invigdes och den i Malmö för drygt 15 år sedan, och Linköpingsmässan är dubbelt så stor. ”Det är skitläckert” säger en grupp kvinnor som står utanför staketet där Vallastaden växer fram.

– Vad roligt att höra. På mässan i september kan allmänheten få besöka en lägenhet i varje hus eftersom alla aktörer som byggt har förbundit sig att hålla en bostad öppen, säger Simon Helmér. 

Men allt kommer inte att vara klart till mässans öppnade den andra september.

– Vi hoppas att det till och med finns någon byggkran kvar som jobbar för att ge ett budskap om att det fortfarande händer något i området och att Vallastaden inte är klar, säger Simon Helmér.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vallastaden2017

Mer i ämnet