Gunnar Bendelin och Nygarn utveckling vill sätta upp tiotusen solceller i Sandviken. Foto: Patrik Widegren /SVT

Största solcellsparken planeras på Gotland

Publicerad

Solenergi är på frammarsch, inte minst på Gotland, där allmänheten just nu informeras om fördelarna. Där finns också planer på att bygga Sveriges hittills största solcellspark.

På två timmar tar jorden emot lika mycket energi från solen som hela världens befolkning använder under ett år. Det gäller bara att kunna ta tillvara den.

Se ett längre TV-inslag på SVT Play.

För tre år sedan installerade Micael Nilsson i Visby sina solceller på uthuset.

– Jag installerade tolv paneler, det fick inte plats fler på taket. Jag hade hoppats att det skulle räcka till hela husbehovet, men 70 procent får jag tillbaka. Det är en ren tillfredställelse att kunna producera sin egen el, säger Micael.

Vill få fler att satsa

Myndigheterna vill få fler att satsa på solenergi. Sedan april så driver Energimyndigheten ett projekt tillsammans med 119 kommuner där man ska ge information om solenergi till allmänheten.

På Gotland anordnas tre träffar fram till sommaren. På måndagen kom ett 70-tal personer till ett möte som anordnades i Slite.

– Varje person skulle kunna producera sin egen el, till stor del i alla fall. Då gäller det att komma ut och berätta om det för allmänheten, säger Anna Bäckstäde, klimat- och energirådgivare på Region Gotland.

Billigare teknik

Sedan år 2009 går det att söka staligt stöd för att investera i solenergi. Som privatperson kan du få tillbaka upp till 20 procent av installationskostnaden. De senaste åren har ansökningarna om stöd ökat kraftigt, samtidigt som tekniken har blivit billigare.

– Det har gått ner i pris betydligt. Det har gjort att man är mer villig att ta investeringen, säger Anna Bäckstäde.

Sveriges största solcellspark

På Gotland finns i dagsläget cirka 260 anläggningar med solceller. Vissa är större, andra är mindre som hos Micael Nilsson i Visby. Förutsättningarna för solenergin är goda, antalet soltimmar ligger nästan varje år högst i landet. Det här vill lokala krafter ta tillvara på.

I Sandviken på östra Gotland har det lokala utvecklingsbolaget Nygarn Utveckling AB långt gångna planer på att bygga Sveriges största solcellspark. Förhoppningen är att om två år så ska 10.000 solceller alstra ström här.

– Som det ser ut nu så kommer strömmen att gå ut på nätet men parallellt med det här så ska vi jobba med olika lagringsalternativ. Grundtanken är att vi skulle vilja försörja våra socknar med egenproducerad energi, säger Gunnar Bendelin, ordförande i utvecklingsbolaget.

Sälja andelar

Finansieringen ska ske med hjälp av statliga stöd och genom att sälja andelar i anläggningen.

– Det är ungefär samma system som med vindkraften, att man kan köpa andelar. Vi tror att det är många som vill investera i det för att det är miljömässigt riktigt. Och även om det är lite dåligt elpris idag så kanske man kan tjäna lite pengar på sin investering på sikt, säger Gunnar Bendelin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer