Takamitsu Tajima är projektledare på Honda och har rest från Japan för att titta närmare på el-vägen. Foto: SVT

Stort intresse för den trådlösa el-vägen

Uppdaterad
Publicerad

När tekniken med trådlös laddning av el-fordon nu för första gången testas på allmän väg så är intresset stort. På onsdagen fanns intresserade parter från Italien och Japan på plats vid vägbygget i Visby.

– Som jag har förstått det så har vi verkligen världens ögon på oss. Hela världen är intresserad av den här tekniken och vill se om tekniken lyckas. Om det gör det så kan vi verkligen ta stora kliv framåt i omställningen mot att bli fossilfria, säger Lisa Bratt, kommunikatör på Region Gotland som äger vägen som nu byggs om.

Lisa Bratt är kommunikatör hos Region Gotland. Foto: SVT
Gotland

– Det stora intresset beror ju på att detta är världsunikt. Man har aldrig testat en trådlös el-väg för lastbilar och bussar tidigare på allmän väg. Det finns ju även ett stort intresse för att uppnå hållbara transporter och att nå de klimatmål som världen står inför, säger Håkan Sundelin, projektledare för Smartroad Gotland.

Takamitsu Tajima är projektledare på Honda R&D. I Japan finns ett stort intresse för tekniken som nu testas på Gotland.

– Nyligen i Japan så hade vi en stora tyfoner på grund av klimatförändringarna varje år. Elektriska vägar är väldigt viktigt för att uppnå ett samhälle med noll-utsläpp, säger han och berättar att Honda driver ett liknande projekt i Japan med att bygga både bilar och elvägar.

– Det är lite annorlunda, men slutmålet är detsamma. Jag tror att många olika tekniker är viktiga, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet