Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tracy Jonsson-Laboy, verksamhetsledare för Rejmyre Art Lab, berättar mer om projektet i klippet. Foto: SVT/ Christian Zetterdahl

Stort konstprojekt: Här byggs Rejmyres kupol av minnen

Publicerad

Just nu pågår ett storskaligt socialt konstprojekt i Rejmyre. Det är Rejmyre Art Lab och konstnären Daniel Peltz som tillsammans med allmänheten bygger ett framtidsmonument, där besökaren får öva på att ge och ta tillflykt och dela sina minnen under en rituell byggprocess.      

– Vi vill genom det projektet ”Att ge och ta tillflykt i Rejmyre” forska i hur vi välkomnar folk, djur och andra varelser från jorden runt. Om man tror på klimatförändringar och andra saker som sker på vår jord så vet vi att vi kommer behöva öva på att välkomna andra hit, säger Tracy Jonsson-Laboy, verksamhetsledare för Rejmyre Art Lab.  

Ett minne till varje skruv

Platsen som den transparenta kupolen byggs på var tidigare en bortglömd plats bakom glasbrukets gamla kvarter. Men genom att bjuda in allmänheten för att dela sina minnen vill man skapa en plats som känns viktig, och som många kan känna en tillhörighet till.   

– Vi bjuder in alla att komma hit för att dela ett minne eller fler. Varje bult tilldelas ett minne vid uppsättningen av kupolen och blir på så sätt en plats att minnas – en monumental plats som vi tycker att Rejmyre förtjänar, säger Tracy Jonsson-Laboy.

Hör i klippet när konstnären Daniel Peltz berättar hur den rituella byggprocessen går till:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör i klippet hur den rituella byggprocessen går till för att bygga kupolen i Rejmyre. Foto: SVT/ Christian Zetterdahl

Tracy Jonsson-Laboy, verksamhetsledare för Rejmyre Art Lab, berättar mer om projektet i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Finspång

Mer i ämnet