Foto: Karlsen, Anette

Största tillslaget mot spritsmugglare

Uppdaterad
Publicerad

”Vi talar om hiskeligt stora belopp i undandragna skatter”, säger kammaråklagaren på Ekobrottsmyndigheten i Linköping.

– Det här är ett av de största tillslagen i Ekobrottsmyndighetens historia och målet är att med nya metoder slå ut handeln med smuggelsprit, säger Helena Lundgren, kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten i Linköping, i ett pressmeddelande.

I ett tillslag i måndags, togs en stor mängd alkohol och en buss i beslag samtidigt som 28 misstänkta smugglare greps.

Alkoholen flödar in

– Mängderna alkohol som flödar in över gränsen från Tyskland är chockerande och vi talar om hiskeligt stora belopp i undandragna skatter, kammaråklagare säger Helena Lundgren.

Ekobrottsmyndigheten, Tullverket och Skatteverket slog till på fyra platser i måndags: Göteborg, Karlstad, Köping och Helsingborg.

19 anhållna

Just nu sitter 19 personer anhållna, misstänkta främst för grov smuggling av alkohol, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. Ytterligare nio personer frihetsberövades, men har försatts på fri fot igen.

– Det gemensamma arbetet med Tullen och Skatteverket har varit helt nödvändig för att mäkta med. Det går åt oerhört mycket resurser för att utreda den här typen av organiserad och extremt omfattande verksamhet, säger Helena Lundgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer