Björn Persson, regionchef Eon. Foto: Christian Andersson och Johan Nilsson/TT

Stort underskott på el i Östergötland

Publicerad

Östergötland hör till de 14 län som förbrukar mer el än vad som tillverkas. Länet använder 6,5 TWh per år men producerar endast 1,5 TWh. Underskottet är fjärde störst i landet och kommer alltså efter storstadsregionerna, enligt en rapport från teknikkonsultbolaget WSP.

Elbristen kan komma att innebära bekymmer för länets utveckling i framtiden, menar WSP. Rapporten säger att landets elanvändning spås öka med 40-60 procent fram till 2045.

– Ja, den här bilden stämmer, men det är inget problem att elen produceras någon annanstans och förbrukas här. Däremot är det problem med överföringskapaciteten i stamnätsledningarna, säger Björn Persson, regionchef på Eon.

”Gult ljus i Östergötland”

Vem som bär ansvaret för den långsiktiga elförsörjningen är enligt WSP oklart. Länet kommer på fjärde plats i riket när det gäller eltillverkning från solceller och på femte när det gäller kraftvärme. Men detta till trots hamnar Östergötland inte ens på landets tio-i-topplista avseende elproduktion.

Björn Persson menar att vissa län som har elintensiva processindustrier gör att vissa län sticker ut i den här jämförelsen.

–  Gällande överföringskapaciteten kan man säga att i Stockholmsregionen är det rött ljus. I Östergötland är det gult, men grönt i övre Norrland. Bravikens pappersbruk ensamt förbrukar 1 procent av all el i landet. Vi på Eon måste nu bygga ut överföringskapaciteten vid Ingelstad i Norrköping.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer