Torsten Nilsson, projektledare på Flygvapenmuseum och ”Blå Johan”. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Störtbombare firade 80-årsdagen över Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Idag är det exakt 80 år sedan första provflygningen med Saabs första egenkonstruerade flygplan – en störtbombare som kallades Saab 17 eller B 17. Detta firades med att ”Blå Johan” flög en runda över Linköping.

Planet är ett av två som Flygvapenmuseum äger. ”Blå Johan” hålls i flygbart skick av ett samling entusiaster i Saabs flyghangarer.

– Förstår du hur stolta vi är att vi kan samarbeta med det här gänget och låna ut ett museiförmål som kan hållas i luften, säger Torsten Nilsson, projektledare på Flygvapenmuseum.

Linköping

Hör mer med honom och se planet flyga i videon ovan.

Även spaningsversion

B17 är ett enmotorigt, lågvingat bomb- och spaningsflygplan och bemannades av två personer. Planet konstruerades och byggdes vid företagets anläggningar i Trollhättan och Linköping.

Totalt tillverkades 325 plan inklusive testflygplanen mellan 1940 och 1943. Planet anses ha varit mångsidigt och tillverkades både som störtbombare, B 17, och som spaningsflygplan, S 17. Bombversionen kunde få med sig 500 kilo bomber. Spaningsversionen var utrustat med en seriebildskamera.

Etiopien

Saab 17 användes som krigsflygplan till 1948 och som målflygare till 1968. Etiopiens flygvapen använde B 17 ända fram på 1960-talet.

Idag existerar endast fem exemplar: Förutom Flygvapenmuseums två finns ett i Danmark och två i Sydafrika.

Mer bilder och maffigt motorljud från dagens flyguppvisning ser och hör du i videon nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet