Dagens strandskydd kan bli kostsamt för skärgårdsborna menar Mats Emilsson i Sankt Anna skärgård. Foto: Philip Sundén

Strandskydd kan tvinga öbo sälja hundra år gammal gård

Publicerad

Många skärgårdsbor har idag svårt att leva på fiske och lantbruk. Istället vill man investera i tomter för att kunna satsa på turism, något som myndigheter uppmanar till, men som lagen inte tillåter.

– Nu är det turism som gäller och då måste vi anpassa oss till det, förklarar skärgårdsbon Mats Emilsson.

Därför vill han ta ut tomter på sin mark för att finansiera sin omställning. Men det går inte då området han önskar ta ut ligger inom ett så kallat strandskyddsområde. Istället kan han bli tvungen att sälja gården.

– Min släkt har förvaltat gården i 400 år och jag ska lämna över det här till min dotter. Hur ska jag kunna göra det om jag inte kan erbjuda något som det går att tjäna pengar på, säger Mats Emilsson. 

Inte tillåtet att bygga inom 100 meter

Han tror att ett uppluckrat strandskydd, tillämpat för skärgårdens åretruntboende, skulle kunna vara en lösning.

Dagens strandskydd är utformat så att det inte är tillåtet att bygga inom minst 100 meter från strandkanten. Det är möjligt att söka dispens hos kommunen eller länsstyrelsen om platsen ligger inom ett utpekat område för landsbyggsutveckling i strandnära läge. Alternativt om byggprojektet ligger i anslutning till ett redan befintligt hus.

”Måste finnas ett särskilt skäl”

– Strandskyddet är ju till för att människor och djur ska kunna passera utefter stranden. Det är ganska strikt och svårt för en kommun att gå emot det, säger Gerd Aronsson (S), ordförande i kommunfullmäktige Söderköping.

– Jag tycker inte att man ska ge dispens om det inte finns ett särskilt skäl.

Skulle inte skärgårdsboernas överlevnad kunna ses som ett särskilt skäl?

– Det gör ju inte lagen, så det kan inte vi heller göra som kommun, avslutar Gerd Aronsson (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer