”Stress och oro för framtiden” – Mahdi 21 år berättar i klippet om sin situation. Foto: SVT

Efter ett år: 171 har klarat kraven i omdebatterade gymnasielagen

Uppdaterad
Publicerad

Skaffa fast jobb på sex månader efter avklarade studier annars väntar utvisning. Det är kraven i den omdebatterade gymnasielagen. Nya siffror från Migrationsverket visar att hittills har 171 personer klarat av det. En av 7600 som fick tillfälligt uppehållstillstånd genom gymnasielagen är Mahdi i Österbymo.

– Jag har svårt att somna på nätterna och när jag har lektioner är det svårt att fokusera på det läraren säger, berättar Mahdi som också är vice ordförande i föreningen Kvar i Ydre, som stöttat flyktingar i kommunen i flera år.

Hör hur han ser på sin situation i klippet.

Nya siffror – 171 uppehållstillstånd

För ett år sen berättade SVT om Zabi Amiri som var den första att få permanent uppehållstillstånd enligt gymnasielagen. Nu har ytterligare 170 personer klarat kraven. Det visar nya siffror från Migrationsverket, som gäller till och med 10 mars.

De flesta av de cirka 7600 som ursprungligen fick tillfälligt uppehållstillstånd i och med gymnasielagen har ansökt om förlängning. 781 har fått avslag på det och av de så är 68 personer registrerade som utresta ur landet, enligt Migrationsverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ydre

Mer i ämnet