Centerpartisterna bonden Jan Arvidsson från Kalvsjö gård samt regionrådet Göran Gunnarsson i Linköping.

Strid mellan stad och land

Uppdaterad
Publicerad

En symbolisk kamp mellan busstrafik i staden och glada grisar på landet. När Centerpartiet i Östergötland blickar framåt mot valet 2018 så pågår en strid i partiet om land och stad.

Knäckfrågan är om partiet ska vara en röst för sina traditionella kärnväljare på landsbygden eller ska man ta till vara stadsbornas intressen i första hand.

När SVT träffar två motpoler i Centerpartiet, kommunpolitikern och bonden Jan Arvidsson från Kalvsjö gård utanför Motala som föder upp smågrisar och dikor, och regionrådet Göran Gunnarsson, så framkommer helt olika syn på hur partiet borde hantera sin politik i flera frågor. Bonden från Kalvsjö gård, som är gruppledare för centerpartisterna i Motala, röstar för en ideologi för landsbygdens bästa.

Halvtid i politiken

– Ja, det är jätteviktigt att vi har den kopplingen, inte minst när det gäller hur vi ska producera mat inom landet, säger Jan Arvidsson.

Regionrådet och ordföranden i trafik- och samhällsplaneringsnämnden i Östergötland är mer svävande på målet när det gäller partiets roll för landsbygdsborna i Östergötland.

– Jag kan inte sätta några procentsatser på hur mycket hänsyn vi tar till landsbygden, men det är klart att land och stad hänger ihop, säger regionrådet Göran Gunnarsson (C).

Striden om bussarna

Striden inom partiet om land och stad har blivit rejält infekterad i och med att 30 busslinjer lagts ner på östgötalandsbygden i år. Detta har fått till följd att busspendling till arbete och skola för landsbygdens folk sägs kraftigt ha begränsats. I spetsen för bantningen av busslinjerna står den politiska majoriteten i Region Östergötland och dess ordförande Göran Gunnarsson (C).

– Det har gett Centerpartiet en negativ stämpel och image. Tar man sådana beslut så blir det ju knepigare för familjer att bo på landet, menar lantbrukaren och gruppledaren för Centerpartiet i Motala, Jan Arvidsson.

– Det är en frustration. Vi på landsbygden har ju samma skattetabell som folk i stan, säger landsbygdsbon Jakob Andersson.

Svikna landsbygdsbor

Landsbygdsborna känner sig svikna av att centerpartisten och regionrådet Göran Gunnarsson tillsammans med sina politiska majoritetskollegor i Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet dragit in mängder av busslinjer på landsbygden, till förmån för stadstrafik.

– Man kapar ju bort folks förutsättningar att bo och verka på landet, säger Jan Arvidsson. Foto: SVT

Över 1000 personer protesterar nu mot neddragningarna på sociala medier. Bonden och centerpartisten Jan Arvidsson har i dag tagit sin traktor för att symboliskt köra från landet in till stan, som något av ett tecken på Centerpartiets dragning till stadsmiljö. Väl inne i stan kan bonden från Motala se att det kryllar av bussar.

– De som sitter i kläm är ju inte politikerna utan det är ju skolungdomarna, som inte kommer till skolan, säger Jan Arvidsson.

– Det gör de visst det. Än så länge har jag inte hört om någon unge som inte kommit till skolan, kontrar regionrådet Göran Gunnarsson.

Kallas landsbygdens fiende

Göran Gunnarsson har av flera utnämnts till landsbygdens fiende, bland annat på ett stormöte som anordnades för en tid sedan i protest mot bussneddragningarna. Men det bekymrar inte regionrådet.

– Det är bara att fightas, säger han.

På frågan vad Centerpartiets största profil någonsin, förra partiledaren, statsministern och lantbrukaren Torbjörn Fälldin, som tidigare i år avled, skulle ha sagt om bussneddragningarna, säger Göran Gunnarsson så här:

– Det skulle vara ekonomiskt vettigt enligt honom. I och för sig ställde han sig alltid frågan hur skulle det här påverka min granne. Och vi vet ju nu att den här åtgärden att plocka bort busslinjer påverkar väldigt lite. Det är bara ett fåtal, och de påverkar det hårt, menar Göran Gunnarsson.

– Säger man så, så är man på fel linje för att då är det ju folk som kommer väldigt i kläm. Man kapar ju bort deras förutsättningar att bo och verka på landet, kontrar Jan Arvidsson, centerpartistisk politiker och lantbrukare utanför Motala.

Olika politiska visioner

Med två år kvar till valet så låter vi två centerpartister, kommunpolitikern och bonden Jan Arvidsson och regionrådet Göran Gunnarsson tänka lite fritt ur sina olika synvinklar.

– Jag har en utgångspunkt, en utgångspunkt som blivit mer och mer klar för mig. Vi måste spärra ut ytterligheterna, ytterkanterna, som Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. De har en förödande inverkan på politiken, något som Vänsterpartiet redan har, säger regionrådet Göran Gunnarsson (C).

Bonden Jan Arvidsson håller dock sina tankar på en något mer jordnära nivå.

– Det gäller hela tiden att vi anpassar oss. Vi lantbrukare och andra näringsidkare på landsbygden är ju företagare, som vilka som helst. Vi kan inte bara leva kvar i en tradition, utan det är ju till exempel därför som mitt stall med kor ser ut som det gör. Ett modernt stall och jordbruk för att vi ska kunna producera till ett vettigt pris, menar lantbrukaren och centerpartisten Jan Arvidsson, och pekar ut mot sina grisar och kor på Kalvsjö gård utanför Motala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Halvtid i politiken

Mer i ämnet