Arkivbild. Foto: Fredrik Ahl

Strippfilm inför sittning tas bort

Publicerad

En reklamfilm inför en så kallad herrsittning vid Linköpings universitet stoppas. I filmen tar en kvinna av sig sina kläder, vilket har väckt starka reaktioner.

– Det normaliserar en bild av kvinnorna som objekt som ska behaga männen, säger Malin Jakobsson, vice ordförande på universitets jämställdhetsförening, till Corren.

Efter den hårda kritiken har filmen stoppats av universitetsledningen, framför allt för att den väckt anstöt och för att filmen inte är förenlig med universitets verksamhet.

Festen genomförs

”Clubmästeriet” vid civilingenjörsprogrammet inom industriell ekonomi, som arrangerar sittningen, ser dock inga problem med att festen genomförs – trots kritiken mot strippfilmen.

– I nuläget finns en efterfrågan hos medlemmarna. Många går på sittningarna. Men det behövs en ständig dialog med kåren och sektionen, säger överceremonimästarinnan Louise Fredriksson till tidningen.

Lättklädd tradition

Strippuppvisningar under sittningar har länge varit en tradition på civilekonomprogrammet i Linköping. Redan förra veckan skrev tidningen om kritiken i och med programmets damsittning.

Manliga studenter har tidigare år serverat i bar överkropp och gästerna har tillåtits att dra i deras kläder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer