Strömavbrott i Ödeshög efter explosion

Kraftiga smällar i elcentral gjorde Ödeshög strömlöst

Uppdaterad
Publicerad

Vid 11-tiden blev Ödeshögs tätort strömlöst och det har hörts flera kraftiga smällar från en elcentral på Lievägen. Vid tvåtiden på eftermiddagen hade så gått som alla elkunder fått strömmen tillbaka.

När räddningstjänsten kom till platsen brann det inte men det rök kraftigt från byggnaden, berättar insatsledare Jörgen Nielsen vid Räddningstjänten i Ödeshög.

– Någonting har ju uppenbarligen hänt inne i elcentralen, en kortslutning eller liknande, säger Nielsen.

Ödeshög

Vid 12:30-tiden berättar Nielsen för SVT att elcentralen är ur drift och att Vattenfalls tekniker undersöker den för fullt.

– Vi koncentrar oss på att köra igång reservkraft till kommunhuset och fjärrvärmeverket , säger Jörgen Nielsen.

3000 elkunder var utan ström som mest

Vid 13:45-tiden uppger Vattenfall på sin hemsida att så gott som alla har fått strömmen tillbaka. Som mest var 3115 elkunder utan ström.

– Det var två så kallade frånskiljare som brann upp inne i elcentralen.  Vi kunde snabbt styra om elen och därmed halvera antalet drabbade. Nu har vi kopplat runt strömmen och sen ska de två frånskiljarna bytas ut, säger Mikael Petrovic Wågmark på Vattenfalls pressjour.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ödeshög

Mer i ämnet