Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kåren vittnar om studenter som vill ha hjälp med hur de ska klara sin ekonomi. Från vänster: Freja Larsson, Stuff och Tilde Månsson, student. Foto: SVT

Studenter går på knäna i väntan på höjda studiemedel

Uppdaterad
Publicerad

Restaurangbesök och kårfester uteblir när studenter i högre grad prioriterar var det dyrbara studiemedlet spenderas. I väntan på att bidrag och studielån höjs är det många studenter som undrar hur de ska klara sig ekonomiskt till slutet av månaden.

Studentkåren för utbildningsvetenskap och filosofisk fakultet (Stuff), företräder drygt 20 000 studenter i Linköping och Norrköping. Den senaste tiden har de märkt av att allt fler studenter vänder sig till dem för råd och hjälp att klara ekonomin.

Freja Larsson, studentrepresentant på Stuff berättar att ekonomin varit ansträngd länge för studenter men att höjda mat- och elpriser kom som en chock för deras medlemmar.

– I samband med det här är det de som får välja mellan matkostnader eller studentlitteratur.

Räcker studiemedlet som det ser ut idag?  

– Nej, för att vara ärlig så nej det gör det inte, säger studenten Tilde Månsson.  

Att få elkostnader att gå ihop med matutgifter är det som oroar Tilde Månsson mest. Hon och hennes studiekamrater är nu bekymrade över utgifterna i höst och vinter. Något som också påverkar studentlivet.

– Det är mycket festligheter, vilket man vill ska vara en del av studentlivet men just nu går inte det så pass som man hade velat. Det är ju det livet som vi studenter vill ha.

Ett plåster på såren  

Till årsskiftet har regeringen beslutat om att höja prisbasbeloppet med 8,7 procent, vilket innebär cirka tusen kronor mer i CSN-lån i månaden.

– Det är vi givetvis tacksamma över men det kommer inte täcka de ökade kostnaderna i längden utan det är ett litet plåster på såren, berättar Freja Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.