Studenter tar fram jordnötstest

Publicerad

En liten dosa som kan upptäcka spår av nötter forskas just nu fram på Linköpings universitet.

De med jordnötsallergi kan i framtiden lätt, smidigt och snabbt kunna ta reda på om det man äter innehåller jordnötter. Det tror i alla fall en grupp studenter vid Linköpings universitet som just nu håller på att framställa en dosa som kan användas för att testa jordnötsinnehåll.

Nötallergi är ett gissel för många. Fem procent av Sveriges unga befolkning beräknas lida av det. Tendensen är att fler yngre drabbas.

Bakterier ska göra jobbet

Tanken är alltså att odla fram bakterier för att få fram ett eget protein, som när det sitter ihop med antikroppar lyser på ett visst sätt – grönt till exempel. Om det kommer in jordnötter så sätter dom sej på antikropparna i stället – och då lyser det på ett annat sätt – rött förslagsvis.

Man tänker ta fram en liten dosa eller apparat, där man kan sätta in ett litet uns av mat och direkt få svaret – jordnötsinnehåll eller inte. Apparaten ska inte vara större än en snusdosa och ska kunna bäras med överallt.

Internationell tävling

Det är runt 15 studenter med olika studieinriktningar som deltar i projektet. Syftet med att framställa detektorn är också att delta i en tävling i Boston, USA, där 280 universitet tävlar om bästa uppfinningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Öst
Mer Nyheter