• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Fredrik Wandus från studenhälsan ger tre tips för mindre stress Foto: SVT

Studenthälsan ger tre tips för att minska stressen

Uppdaterad
Publicerad

Hur man hanterar sin stress, sin prestationsångest och hur man återhämtar sig. Det kan universitetsstudenterna i både Norrköping och Linköping ta del av i workshops och seminarier på lunch- och kvällstid den här veckan.

– Den fysiska arbetsmiljön har jag ingenting och klaga på, men jag skulle vilja ha mer tillgång till kursansvariga, mentorer och föreläsare, säger Malin Björk universitetsstudent på Campus Norrköping.

Hälften upplever en negativ stress

Undersökningen som universitetet gör vart tredje år, visar den här gången att nästan hälften av studenterna känt en negativ stress som ett hinder för att lyckas med sina studier. Och mellan var fjärde och var femte, upplever att psykisk ohälsa hindrar dem på samma sätt.

Därför tar studenternas arbetsmiljöombud initiativ till en fakultetsöverskridande vecka.

– Det finns undersökningar som visar att studenter mår ännu lite sämre än yrkesverksamma i motsvarande ålder, säger Fredrik Wandus på Studenthälsan.

Studenternas arbetsmiljöombud finns på plats under veckan. Foto: SVT

Tillgänglig och uppkopplad

Över lag är unga vuxna mer stressade och har en högre psykisk ohälsa.

– Om vi bara visste varför! Tyvärr gör vi inte det, men jag tror det att ständigt vara tillgänglig och uppkopplad, att visa sin bästa version av sig själv i alla sammanhang, är väldigt påfrestande, säger Fredrik Wandus.

Se i klippet ovan vad du själv kan göra för att klara påfrestningar bättre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.