Sturefors eklandskap, Östergötland Foto: Ola JennerstenVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sturefors och Hoburgen är folkets favoriter

Publicerad

Sturefors eklandskap i Östergötland och Hoburgen på Gotland är allmänhetens svenska pärlor! Dessa två naturområden röstades fram som favoriter i respektive län i Världsnaturfonden WWF:s sommarkampanj med samma namn.

När östgötar får bestämma så hamnar det herrgårdspräglade eklandskapet i Sturefors i topp över natursköna områden. Söder och öster om Linköping och mot Åtvidaberg domineras marken av ekdskogar och hagmarker.

Grova ekar och sällsynta insekter

Här finns också ovanligt gott om riktigt grova och gamla ekar. Landskapet är av riksintresse för naturvården och sammanfaller till stora delar med värdefulla kulturmiljöer. Här finns sällsynta insekter som dårgräsfjäril, ekoxe och läderbagge.

Gotlands svenska pärla

Pärlan på Gotlands sydspets har en enligt WWF:s jury en helt unik miljö. Den populära Hoburgen med vattnen runtomkring har idag utsetts till vinnare på ön.

Här blommar våradonis, Sankt Pers nycklar och praktbrunört och området har ett rikt fågelliv, som lockar många fågelskådare.

Här kan man se raukar och grottor och även kolla in Sveriges näst ljusstarkaste fyr.

Världsnaturfondens svenska pärlor

Visa

En expertjury har valt ut tre platser i varje län.

Juryn har utgått från områdets bevarandevärde, betydelse för naturupplevelser och behovet av skydd.

Bland de nominerade platserna har allmänheten sedan röstat fram en vinnare, totalt 21 skyddsvärda naturpärlor – en i varje län.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer