Foto: TT

Subventionerade kattkastreringar på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Under mars och april subventioneras kastrering och ID-märkning av katter på Gotland. Syftet är att höja kattens status och minska antalet övergivna katter på ön.

Kostnaden för kastrering och ID-märkning med chip kommer att kosta 150 kronor per katt, oavsett vilket kön katten har.

Kattprojektet 2014 är ett samarbetsprojekt som länsstyrelsen startat inom den samverkansgrupp för sällskapsdjur som funnits på Gotland sedan år 2011. I gruppen ingår myndigheter, den privata sektorn och föreningslivet som har anknytning till sällskapsdjur på ön.

– Syftet med projektet är att är att höja kattens status i samhället och att på lång sikt minska antalet herrelösa (övergivna och/eller förvildade) katter i länet. Projektet vänder sig till alla kattägare som är bosatta i Gotlands län, säger Lotta Hallenfur vid länsstyrelsens landsbygdsenhet i en kommentar.

Herrelösa katter kommer inte att ingå i projektet. Anledningen är att de ställer andra krav på hantering och etiska ställningstaganden, uppger länsstyrelsen.

Kattprojektet kommer att drivas gemensamt av Länsstyrelsen Gotland, Gotlands Katthem, Svenska Djurskyddsföreningen Gotland, Djurens Rätt Gotland och Distriktsveterinärerna i Roma.

Läs mer om kattprojektet här.

Veterinärkliniker som deltar i projektet

Distriktsveterinärerna i Roma, Gotlands Smådjursklinik, Djurklinikerna i Visby, Slite, Hemse, Fröjel.

Bakgrund

I Sverige finns ca 1,1-1,3 miljoner katter (Manimalisrapporten 2009, SCB 2012). Katten har en särställning bland våra husdjur i och med att det är det enda husdjur vi släpper ut utomhus utan tillsyn. Det medför tyvärr att de många gånger förökar sig okontrollerat och ungarna är ofta oönskade. Katter som rör sig löst i samhället riskerar att utsättas för fara och lidande från bland annat trafik, brist på föda, kyla och farliga ämnen. Herrelösa katter har ofta nedsatt hälsa i form av skador, sjukdomar, parasitangrepp och undernärdhet. Dessutom orsakar herrelösa och lösspringande katter ofta olägenheter för människor i deras omgivning. På Gotland finns stora problem med katter som förorenar i sandlådor och rabatter och urinmarkerar på utemöbler i vissa bostadsområden.

Källa: Länsstyrelsen Gotland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.