På lördag har föreställningen La Cage aux Folles premiär på Stora teatern i Norrköping. Foto: Sandra Virro

Succéföreställningen tillbaka igen

Publicerad

På lördag har föreställningen La Cage aux Folles premiär på Stora teatern i Norrköping. En historia som handlar om både kärlek och allvar.

Historien handlar om makarna Georges och Albin som tillsammans driver nattklubben La Cage aux Folles där Albin är mer känd som den stora primadonnan Zaza.

– När min biologiska son, som vi uppfostrat tillsammans, kommer hem och säger att han ska gifta sig, där någonstans kan man säga att intrigerna börjar, berättar Pontus Plænge som spelar Georges.

När det visar sig att sonens framtida frus pappa är politiker i ”Tradition, familj och moral-partiet” tar historien ytterligare fart.

– Där känner väl då den här regnbågsfamiljen att det inte riktigt är dem vi har röstat på, säger Richard Carlsohn som spelar Albin/Zaza.

Tidigare succé

Under tidigt 90-tal gjorde La Cage aux Folles succé på Östgötateaterns scener. I publiken då satt dagens regissör.

– Den här pjäsen har kommit att bli livsviktig för mig. Det var när jag såg den då som jag kände att ”det är det här jag vill göra”. När jag fick uppdraget att sätta upp La Cage aux Folles av Östgötateatern så blev jag totalt livrädd, säger Mattias Carlsson, regissör.

Han fortsätter.

– Men pjäsen är så stark i sig att jag inte behöver konstla till den så mycket. Spela den så kommer den ut till publiken.

Blir inte gammal

Enligt både regissör och skådespelare blir den här historien aldrig gammal, utan den tål att berättas igen. Dessutom är den lika viktig nu som då.

– Det är fantastiskt hur långt vi har nått, men vi behöver inte åka så långt för att se att det inte alls är så och jag tror att vi alltid måste påminna oss om det, säger Mattias Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.