Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria Björk Hummelgren, näringspolitisk chef på Östsvenska handelskammaren, berättar om företagarnas syn på framtiden i videon. Foto: Carl Larsson/SVT

Svag konjunktur – tror företagarna i östra Sverige

Publicerad

Fler företag i östra Sverige kommer behöva säga upp personal och de tror dessutom på en svag konjunkturutveckling. Men de hoppas samtidigt på en vändning mot slutet av 2024.

Det här visar en konjunkturrapport gjord av Östsvenska handelskammaren.

– Topp tre bland orosmolnen är: Nummer tre, inflationen. Nummer två, ränteläget, och nummer ett kompetensbristen, säger Maria Björk Hummelgren, näringspolitisk chef på Östsvenska handelskammaren.

Dubbeltydig rapport

På vissa punkter är rapporten dubbeltydig: Samtidigt som fler företag antar att de behöver säga upp personal (ökat från 5 till 16 procent vår jämfört med höst i fjol), tror 33 procent att de kommer behöva anställa framöver.

– Byggbranschen är utsatt och har haft en riktig dipp i sin efterfrågan. Det har varit nära tvärstopp på bostadsbyggandet. Besöksnäring och restauranger samt detaljhandel har haft en liten nedgång. Däremot går industrin fortsatt starkt.

Personalbrist

Björk Hummelgren säger också att det fortfarande är många företag som behöver personal.

– Det gör ju att konjunkturen inte viker alltför mycket.

Vilka kompetenser är det störst brist på?

– Framför allt inom IT och teknik, även inom produktion, industrin behövs det mycket personal framåt.

Av 800 medlemsföretag som tillfrågats har 249 svarat på frågor om framtidstron.

Fler positiva och negativa åsikter från företagarna hör du i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.